6 Ocak 2015 Salı

Sosyal Medya Hesaplarının Ele Geçirilmesinden Nasıl Korunursunuz?

Geçtiğimiz dönemlerde Burger King ve Jeep gibi markaların Twitter hesaplarının ele geçirildiğine şahit olduk. Birden bire Twitter saldırıları birçok yerde görülmeye başladı ve insanların aklına bundan korunmak veya bunu yaşamamak için neler yapmalıyız gibi sorular gelmeye başladı.

Bu konuda kötü bir haberimiz var çünkü bunun olmasını tam olarak engelleyebilme şansınız yoktur. Ancak hesaplarınızı korumaya çalışıp, güvenlik önlemleri alarak bunun yaşanmasını zorlaştırabilirsiniz.

Sosyal medya hesaplarınızı korumanızda size ve markanızı korumanıza yardımcı olabilecek 4 önemli ipucu:

1. Önemli: Şifrelerinizi güçlü yapın: Basit hatta ortalama güçte şifreler zayıf kalmaktadırlar. Firmanızın çevrimiçi ortamda itibarını düşünecek olursanız güçlü şifreler oluşturmak için ekstra gayret göstermek çok uğraştırıcı olmamalıdır. Sosyal medya hesaplarınızın şifresini karmaşık ancak hatırlanabilir bir şekilde oluşturun. Asla şifreleri bilgisayarınızda veya kaybedebileceğiniz bir mobil cihazda saklamayın. Bununla birlikte e-posta veya taslak yazılar gibi noktalarda da şifrelerinizi saklamaktan kaçınmalısınız.



2. Ne zaman saklamanız gerektiğini bilin: Firmanın şifrelerini gizli tutun. Sosyal medya bir çalışma alanı bile olsa sürekli akış gösteren ve önemli olan bir yerdir. Bunun anlamı nedir? Ekibinizin üyeleri, üst yöneticiler dahil olmak üzere birçok kişi firmanın Twitter, Facebook veya LinkedIn hesabından bir şeyler paylaşabilirler. Bu tip durumlarda bir şifre yöneticisi çözümüne başvurmalısınız. LastPass veya KeePass gibi servisler organizasyonun sırlarını saklayabilir, dağıtabilir ve yönetebilir. Bu sistemler şifreleri görünür kılmadan onları paylaşabilmenizi sağlamaktadırlar.

Etrafta dolaşan şifreleri azaltmanın bir diğer yolu ise tek kullanımlık giriş teknolojisinden yararlanmaktır. Tek kullanımlık giriş teknolojisini ilk bakışta size karmaşık gelebilir ancak oldukça basit bir işleyişi vardır. Tek kullanımlık giriş ile çalışanlar firmanın sosyal medya hesabına firmanın e-posta üyeliğindeki kullanıcı adı ve şifreleriyle girerler. Bu sayede firmanın sosyal medya hesapları güvenilir olan tek bir yöneticinin elinde toplanır ve bu kişi tüm sosyal profillere giriş için gerekli olan gerçek şifreleri bilen tek kişi olur. Benzer şekilde, çalışanları ekiplere ayırıp onlara farklı seviyelerde izinler vererek firmanın sosyal medya hesaplarını korumak konusunda önemli bir adım atmış olursunuz. Bu sayede yöneticiler çalışanlarına şifreleri vermeden sosyal ağlarda içerikleri paylaşma imkanı sunabilmektedir.

3. Dikkatlice tıklayın: Zararlı bir linki nasıl tespit edebileceğinizi biliyor musunuz? Gereksiz olarak nitelendirilen linkler sosyal medya hesaplarının bozulmasını sağlayabilirler. Bu tip durumlardan korunmak için güvenli bir üçüncü parti sosyal medya platformu kullanabilirsiniz. Neden mi? Eğer zararlı bir linke tıkladığınız zaman HootSuite gibi araçların gösterge paneli size bir uyarı göstererek firmanın Twitter veya Facebook hesabını koruyabilmektedir. Bununla birlikte e-posta yoluyla gelen şifre değiştirmenizi söyleyen mesajlardaki linklere tıklamayın.

4. Paranızın değerini alın: Ücretli sosyal medya mesajlarınızı güvenli bir platformdan gönderin. İster inanın ister inanmayın, ücretli sosyal medya mesajları (Facebook ve Twitter sponsorlu mesajları) milyon dolarlık bir işletme trendi olmak ile beraber hızlıca yükseliş göstermektedir. Neden? Çünkü işe yaramaktadır. Örneğin, Sponsorlu Tweetler etkileşim oranları klasik internet reklamlarından neredeyse yüzde 15 daha etkilidir. Bu nedenle gün geçtikçe birçok firma bu alana yatırım yapmaktadır ve buna öncelik vermektedir. Ancak bunun güvenliği de ön plana çıkan bir diğer unsurdur. Paranızı uygunsuz birkaç tweet gönderen yerlere kaptırmanız olasıdır. Bu durumda mevcut yatırımı berbat etmiş olursunuz. Güvenilir bir sosyal medya yönetim aracı seçmelisiniz ve bu araç size platform içerisinden reklamlar satın almanızı sağlarken aynı zamanda tüm güvenlik özelliklerini sunabiliyor olmalıdır.

Bu tür kaynaklarla alakalı daha fazla bilgi almak isterseniz ayhankaraman.com web adresini ziyaret edebilirsiniz. Buna benzer diğer konuma ise http://www.ayhankaraman.com/sosyal-medya-hesaplariniz-ele-gecirilirse-ne-yapmalisiniz/ bağlantısından ulaşabilirsiniz.